Tietoa silkistä


Silkki on kotoisin Kiinasta. Taru kertoo, että noin 4500 vuotta sitten kiinalainen keisarinna Xi Ling Chi jäi kerran puutarhassaan seuraamaan, miten toukka kehräsi ympärilleen ohuesta säikeestä suojaa. ”Olisi varmasti ihana tunne kietoutua itse tuollaiseen lankaan”, mietti keisarinna. Keisarinnaa kiinnosti tämä ohut säie niin paljon, että hän ryhtyi hovinaisineen tutkimaan valmista kotelokoppaa, josta lanka onnistuttiinkin irrottamaan ja siitä kudottiin kangas.

Keisarinna Xi Ling Chi korotettiin keksintönsä tähden jumalattareksi, jolta silkinviljelijät vieläkin rukoilevat runsasta satoa. Kiinan ohella muita merkittäviä silkinviljelymaita ovat Thaimaa, Korea, Intia ja Japani. Silkkikangasta kudotaan myös Italiassa ja Ranskassa.


Mitä silkki on?


Silkki on Mulperipuussa elävien silkkiperhosen toukkien kehräämää kuitua. Kun toukka koteloituu, se kehrää ympärilleen kotelokopan eli kokongin, jonka sisällä se kehittyy perhoseksi. Tämä kotelokoppa muodostuu noin 2000-4000 metriä pitkästä, yhtäjaksoisesta silkkisäikeestä.

Kokongit poimitaan ja käsitellään kuumalla ilmalla, höyryllä tai syväjäädyttämällä, jolloin toukat kuolevat. Tämän jälkeen silkkisäikeet irrotetaan. Kotelokopat asetetaan kuumiin vesiastioihin, jolloin serisiini eli silkkiliima pehmenee. Kotelokoppien pinnalta harjataan sotkuista säiekerrosta pois, kunnes löydetään vapaasti kotelokopasta kelautuvan säikeen alku. Silloin kotelokopat siirretään toiseen vesiastiaan silkkisäikeiden kelaamista varten. Lanka keritään yhdistämällä 4 – 12 kokongin kuidut langan halutusta paksuudesta riippuen. Yhdestä kokongista saadaan 1 – 3 kilometriä silkkilankaa.


Silkkilaadut


Silkkilangasta voidaan kutoa monta erilaista kangasta. Nimitykset kuten twill ja satiini kertovat siis kudontatavasta. Tässä muutamia yleisimpiä kudontatapoja.

TWILL
hohtava silkkikangas, jolle on tunnusomaista toimikassidoksen vinoraidoitus

SATIINI
pitkät lankajuoksut kudotaan kankaan oikealle puolelle, jolloin kankaan oikea puoli on kiiltävä ja nurja puoli mattapintainen

CDC (Crepe de Chine)
palttinasidoksinen crepe-langasta kudottu sileäpintainen, himmeästi hohtava kangas

SIFONKI
palttinasidoksinen kierretyistä langoista kudottu mattapintainen läpikuultava kangas

JACQUARD
kuosiinkudottu kangas, jonka pinnalla kiiltävät ja mattapintaiset kuviot vaihtelevat muodostaen sidoskuvioita. Esim. kudotuissa solmioissa kuosi on kudottu värjätyillä langoilla.


Silkin pesuohjeet


Silkkihuivien pesusuositus on kemiallinen pesu.

Mikäli peset huivin käsin:

  • pese erillään
  • käytä vain luonnonsilkille tarkoitettua pesuainetta tai Marseille-saippuaa
  • pese nopeasti väljässä vedessä
  • oio suoraksi
  • älä kuivaa kuumassa
  • silitä kosteana nurjalta puolelta
  • Tahrat häviävät trikloorietyleenillä, jota saa apteekista. Villahuiveille ja luonnonsilkkisolmioille suositellaan ainoastaan kemiallista pesua.